2014/12/09

Fie ca ai decis ca merita sau esti obligat de noua lege, folosirea anvelopelor de iarna te va ajuta sa sofezi cu placere si in siguranta in sezonul rece. Iata justificarea si cateva cauciucuri recomandate.

Anvelopele de iarna ofera mai mult control si stabilitate pe gheata si zapada si pe vreme rece, in general. Anvelopele de vara si chiar cele all season se intaresc la temperaturi sub -7°C. Anvelopele de iarna au un cauciuc mai moale ce pastreaza aderenta pana la -40°C inainte sa se intareasca. Anvelopele de iarna au in compozitia lor compusi speciali de siliciu “silica” care mentin flexibilitatea cauciucului la temperaturi joase. Pe zapada, fiecare anvelopa va reactiona diferit – una ar putea supravira in timp ce cealalta ar putea subvira – cauzandu-va masina sa piarda controlul. Anvelopele de iarna folosesc o tehnologie special proiectata. Pe langa diferentele din amestecul de cauciuc mentionat mai sus, anvelopele de iarna sunt dotate cu modele si striuri (canaluri mici care intersecteaza grupe de santuri mai mari) create special pentru a evacua in lateral apa si de a sapa in zapada depusa pe astfalt. In conditiile unei sosele acoperite de gheata sau zapada, designul special al profilului permite autocuratarea in timpul rotirii anvelopelor. Ele iti dau posibilitatea de a porni, intoarce si opri fara probleme si in conditii grele.

Atentie: verifica daca anvelopele de iarna sunt marcate cu simbolul unui varf de munte cu un fulg de nea. Acest marcaj certifica faptul ca anvelopele intrunesc standardul introdus in 1999 de tractiune pe zapada. Odata ai montat cauciucurile de iarna pe masina, fii atent la mentenanta lor. Iarna este si mai important decat vara sa verifici presiunea in cauciucuri. Iti recomandam sa o faci lunar, mai ales dupa primul inghet. Anvelopa va pierde cam 450g aer pentru fiecare 5 grade scazute in temperatura. Umfla-le conform specificatiilor din cartea tehnica a masinii si vei creste durata de viata anvelopei si vei scadea consumul.

Ia aminte: in medie un autoturism cu viteza de 50 km/h echipat cu pneuri de vara are nevoie de o distanta de franare pe zapada cu 22 de metri mai mare decat daca ar fi echipat cu anvelope de iarna!

Schimba toate cele 4 anvelope!
Iarna, aderenta este la fel de importanta atat pe axa spate cat si pe axa fata, deci autoturismul trebuie sa fie echipat cu 4 anvelope de iarna. Folosirea a 4 anvelope de iarna garanteaza:

  • Uniformizarea comportamentului aututurismului;
  • Reducerea riscului de derapaj sau de deviere de la traiectorie;
  • Tractiune imbunatatita.

In plus, daca folosesti pe tot timpul anului atat cauciucuri de vara cat si de iarna, risti ca acestea sa se degradeze mai repede.

Ce spune legea
Conform noului proiect de lege, este obligatoriu ca masina sa fie echipata cu anvelope de iarna: “conducerea autovehiculului pe drumurile publice în perioada 1 noiembrie-31 martie, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone fără ca acesta să fie dotat pe axa/axele de tracţiune cu anvelope de iarnă” Amenzile, in caz contrar, pot varia intre 540 si 1200 lei.

Cum aleg anvelopele de iarna

In primul rand ai grija sa fie conforme cu specificatiile masinii, asa cum apar in cartea tehnica. Vezi care sunt dimensiunile si indicatorii de viteza.Pe timp de iarna, anvelopele mai inguste au o tractiune mai buna. Apoi, sfatul nostru e sa optezi pentru o marca cunoscuta si de incredere. Nu te arunca dupa prima promotie de anvelope de care nu ai auzit nicodata, pentru cateva sute de lei nu merita sa risti viata ta si a celor dragi ani la rand. Citeste testele comparative de anvelope efectuate de revistele de specialitate, iti pot da un indiciu important.


Sursa: http://anvelopeiarna.net

Comentarii (2)
Multi soferi opteaza pentru anvelope SH, inclusiv de iarna.
Trebuie de mentionat ca mai conteaza si varsta lor (durata de exploatare este de aproximativ 5 ani) si uzura lor - pentru siguranta anvelopele de iarna ar trebui sa aiba minim vreo 7 - 8 mm de strat protector
90
Aveți nevoie de un împrumut legit, onest, reputat și rapid? Vă rugăm să contactați: Js.loans2000@gmail.com
14
Adaugă comentariu
Piata Online nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Cod *
captcha
Greu de citit?Regenerează cod